Biografie

Asha Ghurahoo

In 1978 maakte Asha voor het eerst kennis met dans in de vorm van ballet en Jazz bij SKVR Dansschool.

Niet veel later kwam ze in aanraking met de traditionele Indiase klassieke dans.


Dit wekte bij haar een gevoel van nieuwsgierigheid en interesse op naar de culturele achtergrond van deze dansstijlen.


Bij Stichting Dansacademie Chandra Sukhai te Zoetermeer vond zij een manier om zich hierin te verdiepen.
Guru Chandra Sukhai leerde haar verschillende dansstijlen tot in perfectie uit te voeren. Een voorbeeld hiervan is de Odissi, één van de moeilijkste dansstijlen.

Deze sierlijke dans uit Oost-India heeft Asha’s voorkeur vanwege de complexiteit aan bewegingen van het hele lichaam. Dit vereist dan ook een zeer hoge concentratie en coördinatie van beweging, expressie en gehoor.

Op 8 december 1996 heeft Asha haar Diploma in de dansstijlen Odissi, Bharat-Natyam en Kathak behaalt. Daarnaast heeft ze zich ook gespecialiseerd in diverse volksdansen zoals Garba, Ghoomar, en Kalbelia (Rajastha), Bhangra (Punjab) en Dandia (Gujarat). Haar diploma’s en certificaten heeft in Nederland en in India behaalt. Op dit moment is Asha niet alleen bezig met het lesgeven maar ook met het ontwikkelen van haar docentschap. Ze heeft zich gekwalificeerd tot Werelddans-docente en is zij zich verder gaan verdiepen en ontwikkelen in haar choreografieën.

Zo heeft ze een cursus gevolgd bij Ganesh Acharya Dance Academy in Mumbai en heeft lessen gevolgd bij één van de bekendste choreografen uit India, Saroj Khan. Ook hier heeft Asha een diploma voor behaalt. Wat doet Asha Ghurahoo nog meer? Een hele belangrijke, ze houdt zich natuurlijk bezig met het geven van de danslessen.


Haar manier van les geven is een ‘must’ om te zien en te ervaren. Op een plezierige manier krijgen de cursisten de dans en cultuur mee. Indiase dans is niet alleen een passie maar ook een deel van haar leven geworden. Daarnaast heeft ze zich ook bekwaamd in de Kinderyoga. Religie en Cultuur zijn een belangrijk onderdeel binnen de dansschool. De cursisten leren niet alleen dansen, maar ook omgaan met andere belangrijke aspecten in het leven zoals discipline, respect voor elkaar en plezierig samenwerken.
Al met al een bijzondere dansschool en een veelzijdige docente met veel inspiratie.